Steroid

Steroidin Zararları

Steroid Kullanımının Karanlık Yüzü

Ağırlık çalışan ve vücut geliştirmek isteyen sporcuların anabolik steroid kullanımının zararları ile ilgili önemli bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Vücut geliştirme sporu yapanlar zaman zaman mucizevi takviyeler arayışında olabilir. Antrenmanlar sırasında performansları artsın kasları da bir an önce etkileyici bir hal alsın diye çok da mantıklı olmayan yollar tercih edebilirler. Bu yollardan biri de şüphesiz steroid kullanımıdır. Anabolik steroid ve yol açtığı sonuçlar ile ilgili birçok bilimsel araştırma yapılmış ve aynı zamanda belgeseller çekilmiştir. Bu yazımızda steroid kullanımının zararları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Anabolik Steroid Kullanımı Sağlığınızı Riske Atar

1930’lu yıllardan itibaren spor salonlarında vücut geliştirme sporu yapanlar arasında yaygın bir şekilde kullanılan steroidin orta ve uzun vadede birçok zararı olduğu bilimsel olarak ortaya koyuldu. Antrenmanlar sırasında yüksek performans göstermek, kas erimesini engellemek ve kaslarını bir an önce şişirmek için başlanan steorid kullanımı sonrasında sporcuların çeşitli sağlık problemleri ile yüzleştiğine dair birçok vaka tespit edildi. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonunun sentetik hali olarak ifade edilebilen anabolik steroid antrenmanlar sonrası kas onarımını hızlandırsa ve kas erime sürecini tersine döndürse de steroid kullanımının bedeli oldukça ağır oluyor. Sporcuların cildi bozuluyor, kalp krizi geçirme riskleri artıyor, davranışları agresifleşiyor, erkek kaynaklı kısırlık sorunu ortaya çıkabiliyor ve saç dökülmesi gibi daha basit olarak nitelendirilebilen sağlık sorunları yaşanabiliyor.

Anabolik Steroid Kalp Damar Sağlığını Bozabilir

Anabolik steroid amacına uygun olarak kullanılmadığında kan basıncını yükseltebilir, arterlere zarar verebilir, kan pıhtıları oluşturabilir, kalp krizi riskini arttırıp felçle sonuçlanan sağlık problemlerine yol açabilir. Anabolik steroidin bu olası yan etkileri ağır antrenmanlarla birleştiğinde steroid kullanan kadın ve erkek sporcular için kalp sağlığı tehlikeye girebilir.

Anabolik Steroid Erkeklerin Hormon Dengesini Bozabilir

Vücuttaki hormon dengesi üzerinde olumsuz bir etki yaratan sentetik testosteron yani anabolik steroid; testislerin küçülmesine, sperm üretiminin azalarak erkek kaynaklı kısırlık probleminin oluşmasına, erkeklerde göğüslerin büyümesine (jinekomasti), erkek kaynaklı kelliğe ve testis kanserine neden olabilir. Vücuda ihtiyacı olmadığı halde alınan ek sentetik testosteron vücutta doğal olarak salgılanan hormonları da etkileyebilir.

Anabolik Steroid Kadınları Daha Erkeksi Yapıyor

Vücut geliştirme sporu erkeklerin tekelinde değil, giderek daha fazla kadın bu spora gönül veriyor. Erkekler gibi kadınlara da özgü birçok vücut geliştirme yarışmasının varlığı kadınları zaman zaman erkeklerden daha hırslı hale getirebiliyor. Kadın vücut geliştirme sporcuları arasında da yaygın olarak kullanılan steroid kadınların daha erkeksi hale gelmesine neden oluyor. Anabolik steroid kullanan kadınların göğüsleri küçülüyor, vücutlarındaki yağ azalıyor, sesleri kalınlaşıyor, vücutlarında kıllar çıkıyor ve bu yan etkiler steroid kullanımına devam edildiği takdirde geri döndürülemez şekilde kadınların hayatını ele geçiriyor.

Anabolik Steroid Psikolojiyi Bozabiliyor

Vücuda ihtiyaç dışında ve fazla miktarda testosteron yüklemesiyle sonuçlanan anabolik steroid kullanımı kişileri olduklarından daha öfkeli, agresif ve uyumsuz hale getirebiliyor. Duygu durumu dalgalanmalarını arttırabilen anabolik steroid sanrılar görülmesine de neden olabiliyor.

Saydığımız bu yan etkiler haricinde sporcuların anabolik steroid kullanımları ile ilgili yapılan klinik çalışmalar bu maddenin kötü kolesterolü arttırdığını, karaciğer sorunlarına yol açtığını, kemik erimesini tetiklediğini ve bağımlılık yapabildiğini de ortaya koyuyor.

Siz de vücut geliştirme hedeflerinizi belirlediyseniz Sakarya spor salonları uzmanlığına başvurabilir, doğru beslenerek ve disiplinli antrenman yaparak doğal ve sağlıklı bir şekilde amaçlarınıza ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir